Mijlpaal voor ombouwproject van Borkum-veerboot – gastank voor nieuw achterschip geplaatst

Terwijl de roll-on-roll-offveerboot MS "Münsterland" nog in de vaart is voor het vervoer van en naar Borkum, wordt op de werf Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl al gewerkt aan een nieuw achterschip met een compleet nieuwe technologie. Nadat de speciale gastank van het bedrijf Wärtsilä na een reis van circa een maand over zee begin augustus op de werf aankwam, werd deze al na twee weken op sectie 310 geplaatst. "Dit is een belangrijke mijlpaal in het project", aldus AG "EMS"-projectleider Michael Baumfalk.

De tank van het type C voor vloeibaar gas is identiek aan de tank die al op MS "Ostfriesland" in gebruik is. De tanks zijn dubbelwandig, waarbij de buitenwand extra bescherming biedt. Tussen de wanden zorgt een vacuümisolatie dat de omgevingsomstandigheden gelijk blijven, want het vloeibare gas wordt in de tank bij een temperatuur van -162° C en onder 5 bar druk opgeslagen.

Het formaat van de speciale tank is nieuw, want anders dan bij MS "Ostfriesland", dat over een geometrisch ruimvolume van 45 m³ beschikt, heeft de tank van MS "Münsterland" een inhoud van 53 m³. Door de binnendiameter van de binnentank te vergroten en de isolatiewaarde te verbeteren, ontstond een groter volume en kon met een dunnere laagdikte worden volstaan. Daardoor was er in de tankruimte ook plaats voor de GVU (gasventielunits), zodat deze geen ruimte meer innemen in de machinekamer. Nu gaat het verder met de werkzaamheden rondom de tank.


"Sinds het omgebouwde MS "Ostfriesland" weer in de vaart is, hebben we er bijzonder goede ervaringen mee opgedaan", vertelt Dr. Bernhard Brons, directeur van AG "EMS". Deze veerboot op vloeibaar gas was in Europa het eerste ombouwproject in zijn soort en baanbrekend voor de toepassing van LNG in de scheepvaart. "Bij dit huidige project kunnen we profiteren van de ervaringen die met MS "Ostfriesland" zijn opgedaan, vooral omdat we voornamelijk met prototypen te maken hadden", vertelt Brons.

Ook het ombouwproject werd door de coronapandemie geraakt. De levering van belangrijke componenten heeft vertraging opgelopen, wat gevolgen heeft voor het complete ombouwproces. "Dat was allemaal niet te voorzien", aldus Brons. De planning was dat MS "Münsterland" begin september naar de werf zou worden overgebracht, zodat daar het voorschip van het achterschip kon worden gescheiden. "Maar we moeten rekening houden met enkele weken vertraging", licht Brons toe.

Terwijl MS "Münsterland" nu wordt voorbereid voor het verblijf op de werf, wordt de Borkum-veerboot MS "Westfalen" ingezet voor de veerdienst tussen de Eemshaven en Borkum.

Firmenkontakt und Herausgeber der Meldung:

Aktien-Gesellschaft "EMS"
Zum Borkumanleger 6
26691 Emden-Außenhafen
Telefon: +49 (4921) 8907-0
Telefax: +49 (4921) 8907405
http://www.ag-ems.de

Ansprechpartner:
Corina Habben
Vorstandsassistentin
Telefon: +49 (4921) 8907-202
Fax: +49 (4921) 8907-205
E-Mail: corina.habben@ag-ems.de
Für die oben stehende Pressemitteilung ist allein der jeweils angegebene Herausgeber (siehe Firmenkontakt oben) verantwortlich. Dieser ist in der Regel auch Urheber des Pressetextes, sowie der angehängten Bild-, Ton-, Video-, Medien- und Informationsmaterialien. Die United News Network GmbH übernimmt keine Haftung für die Korrektheit oder Vollständigkeit der dargestellten Meldung. Auch bei Übertragungsfehlern oder anderen Störungen haftet sie nur im Fall von Vorsatz oder grober Fahrlässigkeit. Die Nutzung von hier archivierten Informationen zur Eigeninformation und redaktionellen Weiterverarbeitung ist in der Regel kostenfrei. Bitte klären Sie vor einer Weiterverwendung urheberrechtliche Fragen mit dem angegebenen Herausgeber. Eine systematische Speicherung dieser Daten sowie die Verwendung auch von Teilen dieses Datenbankwerks sind nur mit schriftlicher Genehmigung durch die United News Network GmbH gestattet.

counterpixel