Van Oord bestelt groene kabelleger

Van Oord heeft opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe groene kabellegger. Het schip wordt geleverd door VARD in Noorwegen en voorzien van de allernieuwste duurzame technologie. In 2023 moet het volledig operationeel zijn.

Deze investering past binnen de strategie van Van Oord om zijn leidende positie op de groeiende offshore-windmarkt te versterken. Van Oord is een toonaangevende speler in het leggen en begraven van kabels voor offshore windparken. Hiermee bevestigt het bedrijf dat het inzet op steeds verdere versterking van zijn marktpositie door te investeren in de nieuwste duurzame technologie. Van Oord beschikt over een gespecialiseerde afdeling voor de ondersteuning van alle kabelprojecten.

Duurzame technologie

Het nieuwe schip is ontworpen met de nieuwste duurzame technologie om de CO2-voetafdruk tijdens de werkzaamheden en stand-by in de haven te verminderen. Het is een hybride schip dat op biobrandstof kan varen, maar daarnaast zijn de motoren ook zodanig ontworpen dat ze in de toekomst geschikt kunnen worden gemaakt voor e-brandstoffen. De kabellegger krijgt een grote accu, een walstroomaansluiting en een geavanceerd energiemanagementsysteem. Deze duurzame opzet zorgt voor een lager energieverbruik en minder uitstoot van CO2, NOx en SOx.

Van Oord wil de CO2-uitstoot verminderen en in 2050 CO2-neutraal zijn, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Deze investering past in ons streven naar een net-zero uitstoot.’ – Pieter van Oord, CEO van Van Oord

Alberto Maestrini, CEO van VARD: ‘Wij waarderen de nauwe en uitstekende samenwerking tussen Van Oord en de projectteams van VARD om dit innovatieve schip binnen het duurzame segment mogelijk te maken. Het is onze ambitie om bij te dragen aan de prestaties van onze klanten, door middel van milieuvriendelijke schepen en technologische oplossingen die gericht zijn op veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie, en we kijken ernaar uit om deze kabellegger samen met Van Oord te ontwikkelen’.

Brede inzetbaarheid

Deze nieuwe DP2-kabellegger wordt uitgerust met een kabelcarrousel benedendeks en een tweede carrousel aan dek, met een totale capaciteit van 8.000 ton. Het zal vooral worden gebruikt voor de installatie van verbindingsnetwerken en exportkabels voor offshore windparken. Het schip kan ook HVDC-kabels (High Voltage Direct Current kabels) installeren.

Dit nieuwe schip wordt de tweede kabellegger van Van Oord, naast de Nexus. Het intelligente kabellegbesturingssysteem is een doorontwikkeling van dat van de Nexus. De nieuwe kabellegger wordt 130 meter lang en 28 meter breed en gaat onder Nederlandse vlag varen.

Über Van Oord

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer. De nadruk ligt op baggeren, landinfrastructuur in Nederland, offshore wind en infrastructuur voor olie & gas. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Van Oord telt 5.000 medewerkers, die in 2019 aan 200 projecten in 44 landen hebben gewerkt. De vloot bestaat uit zo’n 70 schepen en een grote hoeveelheid speciaal en ondersteunend materieel. Marine ingenuity is kenmerkend voor Van Oord. Met vindingrijkheid en slimme, duurzame oplossingen wil het bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

Firmenkontakt und Herausgeber der Meldung:

Van Oord
Schaardijk 211
NL3063NH Rotterdam
Telefon: +31 (88) 8260000
Telefax: +31 (88) 8265010
http://www.vanoord.com

Ansprechpartner:
Robert de Bruin
Manager Communication & Markets
Telefon: +31 (88) 8268234
E-Mail: robert.debruin@vanoord.com
Für die oben stehende Pressemitteilung ist allein der jeweils angegebene Herausgeber (siehe Firmenkontakt oben) verantwortlich. Dieser ist in der Regel auch Urheber des Pressetextes, sowie der angehängten Bild-, Ton-, Video-, Medien- und Informationsmaterialien. Die United News Network GmbH übernimmt keine Haftung für die Korrektheit oder Vollständigkeit der dargestellten Meldung. Auch bei Übertragungsfehlern oder anderen Störungen haftet sie nur im Fall von Vorsatz oder grober Fahrlässigkeit. Die Nutzung von hier archivierten Informationen zur Eigeninformation und redaktionellen Weiterverarbeitung ist in der Regel kostenfrei. Bitte klären Sie vor einer Weiterverwendung urheberrechtliche Fragen mit dem angegebenen Herausgeber. Eine systematische Speicherung dieser Daten sowie die Verwendung auch von Teilen dieses Datenbankwerks sind nur mit schriftlicher Genehmigung durch die United News Network GmbH gestattet.

counterpixel